menu
Word Lid
Vlaams Belang waarschuwt voor het beleidsplan ruimte Mechelen


“Doodsteek voor de Mechelse landbouw”

Toen het stadsbestuur van Mechelen een ontwerp van beleidsplan ruimte voorstelde, dat de ruimtelijke visie voor de stad tot 2040 moet bepalen, was het Vlaams Belang kritisch. Het plan wil de open ruimte rond Mechelen vrijwaren, versterken en verbinden, en streeft naar een Nationaal Park als kwaliteitslabel. Maar volgens Vlaams Belang was dit plan een regelrechte ramp voor de landbouwsector, die zijn grond zal moeten afstaan voor de uitbreiding van bos- en natuurgebieden. Onze opmerkingen werden gesust met woorden als participatie, overleg en samenwerking.

Onteigening van de Mechelse landbouw

“Met ORIOM uitten we onze kritiek op het ontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP), dat ook landbouwgrond herbestemt als bosgrond”, zegt Vlaams Belang-fractieleider Catherine François . “We zijn niet tegen de bescherming van de natuur, maar wel tegen de onteigening van de boeren. Het is onaanvaardbaar dat de landbouwsector moet opdraaien voor de groene ambities van het stadsbestuur, dat zich laat leiden door de subsidies van de Vlaamse overheid.”

Vlaams Belang wijst erop dat het strategisch project ‘Open Ruimte In en Om Mechelen’ (ORIOM), dat de basis vormt voor het beleidsplan ruimte, gesubsidieerd wordt door het Departement Omgeving, dat ook het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) onder zijn bevoegdheid heeft. “Deze instanties zijn de grootste grondbezitters en -bezetters van Vlaanderen, en hebben een duidelijk belang bij de uitbreiding van de bos- en natuurgebieden. Ze zijn ook oververtegenwoordigd in de adviesorganen die het beleidsplan ruimte mee bepalen. Het departement landbouw wordt hier volledig buitenspel gezet.”

Verlies van 3.000 hectare landbouwgrond

Volgens Vlaams Belang zal het beleidsplan ruimte leiden tot het verlies van 3.000 hectare landbouwgrond, die omgevormd zal worden tot aaneengesloten natuur. “Dit is de doodsteek voor de Mechelse landbouw, die een essentiële rol speelt in de voedselvoorziening en de lokale economie. De landbouwers worden gedwongen om hun grond te verkopen of te ruilen, zonder dat ze een eerlijke compensatie krijgen. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met de sociale en culturele waarde van het landbouwlandschap, dat deel uitmaakt van het erfgoed van Mechelen.”

Herziening Beleidsplan Ruimte

Vlaams Belang roept het stadsbestuur op om het beleidsplan ruimte te herzien, en meer respect te tonen voor de landbouwsector. “We willen een evenwichtig ruimtelijk beleid, dat rekening houdt met de noden en de belangen van alle betrokkenen. We willen een duurzame ontwikkeling van de stad, die niet ten koste gaat van de open ruimte en de landbouw. We willen een Mechelen dat leefbaar en aantrekkelijk blijft voor iedereen.”

Het stadsbestuur verzekerde ons dat er overleg was met de Landbouwraad en wat blijkt na een half jaar is dat de landbouws volledig werden niet gehoord en volledig buitenspel gezet. Het overleg was schijnparticipatie waarbij de sector zijn goedkeuring gaf aan lege beloftes. Iets waar het Vlaams Belang waakzaam voor was en ook daaromtrent gerichte vragen stelde in de verschillende gemeenteraden. Oftewel liegt de schepen van landbouw, oftewel bezwijkt hij onder druk van een teruggekeerde burgemeester, die de beste leerling van de klas wil zijn, met strengere normen dan wat Europa van ons eist.

Raadscommissie met de Landbouwraad

Vlaams belang is niet van plan dit zo te laten, en het experiment van de Green Deal en het Stikstofdecreet op de Mechelse landbouw te laten uittesten. We zouden graag Landbouwraad uitgenodigd zien op een commissie waarbij hun opmerkingen ook voor de oppositie kenbaar worden gemaakt. Alleen zo kan een dialoog op gang komen en kan de Schepenen van Landbouw participatie, overleg en samenwerking van alle sectoren waarborgen en weerwoord van de landbouw sector waarborgen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF