menu
Word Lid
Vlaams Belang: “Mechelen verspilt geld aan leegstand, terwijl Brugge schittert”

Persmededeling 20 januari 2024

Mechelen investeert jaarlijks 1,5 miljoen euro om de leegstand in het kernwinkelgebied te vermijden, maar de resultaten zijn teleurstellend. Dat zegt Vlaams Belang, dat de cijfers van de leegstand in Mechelen vergelijkt met die van Brugge. Volgens de partij is er geen sprake van een verbetering, maar van een status quo.

Bovendien hekelt de partij het verkeersplan met de nieuwe vesten, dat volgens hen de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de binnenstad ondermijnt. Brugge daarentegen toont aan dat het wel mogelijk is om de leegstand drastisch te verminderen, met minder geld en meer visie.

Status quo

“De leegstand in Mechelen is een groot probleem, dat al jaren aansleept”, zegt Catherine François, fractieleider van Vlaams Belang in de Mechelse gemeenteraad. “De stad doet alsof ze er iets aan doet, maar in feite verspilt ze geld aan sprankel-subsidies, premies en begeleiding. De cijfers tonen aan dat de leegstand in de huidige legislatuur nauwelijks is gedaald ten opzichte van de vorige legislatuur. Er is zelfs een lichte stijging te zien in 2022 en 2023. De leegstand in het Mechels kernwinkelgebied bedraagt nu 9,1 %, terwijl die in de vorige legislatuur gemiddeld 9,9 % was¹. Dat is een daling van slechts 0,8 procentpunt. De stad slaagt er dus niet in om de leegstand effectief te bestrijden en te voorkomen.”

Vele investeringen, weinig verbetering

François wijst er ook op dat Mechelen veel meer geld uitgeeft aan de leegstand dan Brugge. “Mechelen trekt jaarlijks 1,5 miljoen euro uit om de leegstand in het kernwinkelgebied te vermijden, maar dat geld wordt over de balk gegooid. Brugge daarentegen heeft de leegstand in het kernwinkelgebied in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk doen dalen. De leegstand in het Brugs kernwinkelgebied bedraagt nu 9,5 %, terwijl die in de vorige legislatuur gemiddeld 12,6 % was. Dat is een daling van 3,1 procentpunt. Brugge heeft dus een aanzienlijke verbetering geboekt op vlak van leegstand in het kernwinkelgebied. En dat met minder geld: Brugge heft maximaal 5.000 euro per jaar per pand, terwijl Mechelen maximaal 10.000 euro per jaar per pand heft.”

Duurzaamheid en mobiliteit

Volgens Vlaams Belang is het verschil tussen Brugge en Mechelen te verklaren door een verschil in visie en beleid. “Brugge heeft een duidelijke en coherente visie op de ontwikkeling van de winkelkern, die gericht is op de renovatie en de verfraaiing van de bestaande handelspanden, de verbetering van de mobiliteit en de parkeergelegenheid, en de promotie van de lokale handel en de beleving van de binnenstad. Brugge zet in op kwaliteit, diversiteit en authenticiteit. Mechelen daarentegen heeft geen visie en geen beleid, en focust op de herbestemming of de tijdelijke invulling van leegstaande panden, die geen duurzame oplossing bieden. Mechelen zet in op kwantiteit, eenvormigheid en banaliteit.”

Ander en beter

Vlaams Belang pleit voor een ander beleid, dat de leegstand in Mechelen echt aanpakt. “Wij willen de belasting op leegstaande handelspanden herbekijken, want die is contraproductief en asociaal. Wij willen de subsidies en premies heroriënteren, zodat ze gericht zijn op de renovatie en de verfraaiing van de bestaande handelspanden, en niet op de herbestemming of de tijdelijke invulling. Wij willen de handelaars ondersteunen met een eerlijke fiscaliteit, een vlotte mobiliteit en een aangepaste promotie. Wij willen het verkeersplan met de nieuwe vesten herzien, zodat de vesten weer overzichtelijk en aantrekkelijk worden. Wij willen van Mechelen een stad maken waar handel en horeca duurzaam bloeien, en waar de burgers graag komen winkelen en genieten. Wij geloven dat het in Mechelen anders en beter kan. ”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF