menu
Word Lid
Uw stedelijke renteloze lening voor zonnepanelen afbetalen via uw overcapaciteit aan stroom? Lees ons voorstel!

Mechelen telt verhoudingsgewijs weinig woningen met zonnepanelen. Dat heeft o.m. te maken met de vele huurwoningen die de stad telt en uiteraard ook met de prijs van zonnepanelen. Verhuurders zijn weinig geneigd om te investeren in hun panden en laten dikwijls alles op zijn beloop. De torenhoge energieprijzen zijn immers niet onmiddellijk hun probleem maar dat van de huurders. Ze durven al eens vergeten dat huurders die hun energierekening niet meer aankunnen even later misschien ook problemen hebben om de huur te betalen. Deze energiecrisis is een opportuniteit om daar wat aan te doen.

Hoe? De stad geeft een renteloze lening aan wie zonnepanelen wenst te plaatsen. Deze lening moet op vier jaar worden terugbetaald. Al naargelang het aantal zonnepanelen dat men nodig heeft zit men toch al gauw aan meer dan 100 euro per maand. Het terugbetalen van die renteloze lening schrikt in deze crisistijden dus nog veel eigenaars af en zoals gezegd de verhuurders hebben niet onmiddellijk last van hoge energieprijzen.

Frank Creyelman: ‘Waarom zouden we de renteloze lening van de stad niet (deels) laten terugbetalen via de aankoop van de overcapaciteit van die zonnepanelen en aan het juiste tarief. Dit is een win-winsituatie voor huurder, verhuurder en voor de stad. De verhuurder kan zijn woning opwaarderen, de huurder kan er de energiezuinige vruchten van plukken en de stad is beter af door de aankoop van goedkopere schone energie. Mechelen scoort beter op de klimaat neutrale aanpak en het zal eveneens een boost geven aan het plaatsen van een digitale meter. En de verhuurders zullen niet extra moeten betalen om hun overcapaciteit op het net te zetten. Aangezien de Vlaamse overheid ook een renteloze lening aanbiedt voor het plaatsen van zonnepanelen werd dit voorstel ook aan de Vlaams Belangfractie in het Vlaams parlement bezorgd.’

Dit is één van de energievoorstellen die het Vlaams Belang op de Mechelse gemeenteraad van eind september zal brengen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF