menu
Word Lid
Stad als sociaal tussenpersoon voor overcapaciteit aan elektriciteit opgewekt door zonnepanelen? Lees het voorstel

In de raad van 31/05 van vorig jaar stelde het Vlaams Belang voor om een plan op te stellen bij de terugleverercontracten voor elektriciteit opgewekt door zonnepanelen. De stad zou - luidens ons idee - die overcapaciteit van elektriciteit opgewekt door zonnepanelen in Mechelen kunnen overkopen. We zouden zo eerst het inkomstenverlies verminderen voor de eigenaars van zonnepanelen door als stad aan een gunstiger tarief aan te kopen en tegelijkertijd zoveel mogelijk energie onafhankelijk worden.

De situatie is ondertussen grondig veranderd. De torenhoge prijzen voor gas en elektriciteit jagen vele burgers angst aan. Het gaat er dus niet enkel meer om de eigenaars van zonnepanelen ter wille te zijn maar eerder om een sociaal initiatief dat de mensen de komende winter(s) kan doen doorkomen.

Sinds juli van dit jaar is de persoon-aan-persoonverkoop van elektriciteit mogelijk. In plaats van je overtollige energie weg te schenken aan de leverancier en er nog voor te betalen ook kan je die elektriciteit ook verkopen aan een derde of schenken aan iemand die het moeilijk heeft. Aan hoeveel men die energie verkoopt, bepaal je zelf en Fluvius komt daar niet in tussen. Mits te voldoen aan een aantal voorwaarden (bvb. over een digitale meter beschikken) kan dit op vrij eenvoudige wijze bij Fluvius worden aangevraagd.

Frank Creyelman: ‘Wij stellen voor om het idee van vorig jaar te combineren met de nieuwe mogelijkheden. Laat de stad een plan opstellen om de overtollige stroom van de Mechelaars op te kopen aan iets minder dan marktconforme prijzen. Deels voor eigen gebruik, deels om verder te verkopen aan een sociaal tarief of te schenken aan Mechelaars die het moeilijk hebben. Niet aan diegenen met een sociaal tarief maar aan al diegenen die dat sociaal tarief betalen en er net niet in aanmerking voor komen. De lagere middenklasse heeft het zeer lastig en ook de hogere middenklasse komt langzaamaan in het vizier. Dus er moet dringend iets gebeuren. Het promoten van deze persoon-tot-persoonverkoop maakt onze stad energieonafhankelijker, milieuvriendelijker, socialer en innovatiever. Het zal de aanpassing van een terugdraaiende teller naar een digitale teller eveneens een boost geven. Er zijn dus enkel voordelen aan dit voorstel.’

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF