menu
Word Lid
Persmededeling 15-05-2023: toewijzingsbeleid sociale woningen

Vlaams Belang Mechelen verbaasd over toewijzing sociale woningen aan asielzoekers


Vlaams Belang Mechelen reageert verbaasd op het ter beschikking stellen van zeven sociale woningen aan asielzoekers. “Dit is een kaakslag voor de vele Mechelaars op de wachtlijst voor een sociale woning”, licht gemeenteraadslid Ingrid Kluppels toe. “Via collectieve opvang en het nooddorp heeft Mechelen de voorbije jaren bovengemiddelde inspanningen gedaan om asielzoekers op te vangen. Het toewijzen van sociale woningen aan asielzoekers is een stap te ver en slaat het draagvlak voor asielopvang aan diggelen.”

Op 10 mei 2023 stelde Gabriella De Francesco, schepen van Sociale Zaken en Welzijn voor Groen, in het bijzijn van staatsecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor enkele van de voor asielzoekers gereserveerde sociale woningen met ongepaste trots voor aan de pers. Vlaams Belang betreurt dat Stad Mechelen zich op deze manier voor de kar van de federale regering en haar falend asiel- en migratiebeleid laat spannen. De partij vindt de houding van de Stad misplaatst en roept op tot meer verantwoordelijkheidszin inzake de toewijzing van sociale woningen in de stad. De door ons gekende meest recente cijfers zijn er 2790 wachtenden, een stijging ten opzichte van december 2019, toen er 2618 wachtenden waren.


“Deze maatregel net nú doorvoeren en met trots presenteren aan de pers, wanneer nagenoeg elke bevraging en peiling aantoont dat de aanhoudende migratiecrisis de voornaamste bekommernis is van de Vlamingen, is stuitend”, stelt Ingrid Kluppels. “Het toont aan dat het Mechels stadsbestuur geen lessen heeft getrokken uit het fiasco omtrent De Nieuwe Vesten. Ook in dit dossier worden de belangen van de Mechelaars, in casu de wachtenden op een sociale woning, koudweg opzijgezet.”

De partij brengt in herinnering dat veel steden en gemeenten nu al aan hun limiet zitten en amper nog plaats vrij kunnen maken. Twee maanden geleden nog bleek dat driekwart van de lokale besturen niet warmliep om nieuwe asielzoekers op te vangen. Nathalie De Bast, woordvoerster van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), wees er toen op dat de gemeentebesturen op de privémarkt zouden moeten huren en zo zouden moeten “concurreren met hun eigen inwoners, die het al moeilijk hebben om een huurhuis te vinden”. Een breedgedragen bezwaar dat Stad Mechelen jammer genoeg niet lijkt te delen.


Vlaams Belang-gemeenteraadslid Ingrid Kluppels benadrukt het belang van een toewijzingsproces dat eerlijk en transparant verloopt en roept dan ook om asielzoekers geen voorkeursbehandeling te geven op de personen op de reeds lange wachtlijst. Tijdens de gemeenteraad van mei zal Vlaams Belang deze bezwaren dan ook aanhalen betreffende de lange wachtlijsten en de ongepaste toewijzing van sociale woningen aan asielzoekers.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF