Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Links wil Zwarte Piet laten verdwijnen, Vlaams Belang wil de Sinterklaaspolitiek weg!

Links wil Zwarte Piet laten verdwijnen, Vlaams Belang wil de Sinterklaaspolitiek weg!
Lokaal @ Vlaams Belang

Jong Groen-ondervoorzitter Faysal El Morabet geeft samen met schepen van (On)Gelijke Kansen Gabrielle Di Francesco (Groen) een extra cadeau aan leefloonstudenten op kosten van de Mechelse belastingbetaler.

In een persmededeling (bijlage 1) van vorige week vroeg Vlaams Belang aandacht voor het feit dat 330 Mechelse studenten (bijlage 2 en 3) studeerden met een leefloon van 682€ in de maand en dat er geen afstudeerpercentages beschikbaar waren.

Een week later antwoord het stadsbestuur daarop met nog een extra cadeau te geven aan deze Mechelse studenten met een leefloon. Zij moeten immers ‘een hart onder de riem’ krijgen volgens schepen van (On)Gelijke Kansen Di Francesco (Groen) en gemeenteraadslid/initiatiefnemer/ ondervoorzitter Jong Groen Faysal El Morabet.

Enkele feiten op een rijtje:

1. Groen geeft de indruk dat alle leefloonstudenten ALLEEN wonen. Dat is enkel een zeer kleine minderheid. De meesten wonen samen met 1 of meer volwassenen, dikwijls ook met een leefloon indien zij een bepaalde inkomensgrens niet overschrijden.

2. De leefloonstudenten krijgen eveneens studiebegeleiding en de mogelijkheid om extra school- en leefkosten terugbetaald te krijgen op kosten van de Mechelse belastingbetaler.

3. De leefloonstudenten kosten Mechelen jaarlijks ongeveer 2,4 miljoen euro in het meest goedkope scenario zonder dat er afstudeerpercentages voorhandig zijn. M.a.w. beginnen met studeren en af en toe zelfs overschakelen van richting met het oog op het verkrijgen van nieuwe schoolkosten is genoeg. Resultaten tellen niet.

4. Elke kost verbonden aan studeren of eventueel alleen wonen kan met een leefloon terugbetaald worden in de vorm van hulpgeld dat NIET kan worden teruggeëist.

5. Ook studietoelagen voor deze studenten worden niet in mindering gebracht en ook het (verhoogd) kindergeld loopt rustig door.

Frank Creyelman: ‘Nog nooit werd op een persmededeling van Vlaams Belang zo snel weerwerk geboden door de meerderheid. Het potje moet toch wel heel erg stinken. En weerwerk is het ook niet echt: de stelling van het Vlaams Belang was dat als men zoveel geld uitgeeft aan studie leeflonen er op zijn minst mag verwacht worden dat de resultaten daarvan bekend zijn. De zoveelste Sinterklaaspolitiek van de meerderheid maskeert en recupereert die terechte vraag door er de zoveelste ‘goed-nieuws-show’ van te maken. Goed nieuws altijd weer voor dezelfde doelgroep en slecht nieuws voor de belastingbetaler.

Voor de meeste studenten is dit studieleefloon immers geen leergeld maar zakgeld. Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Groen op kosten van de Mechelse belastingbetaler zijn kiezers nog snel wil bedienen. Door gelijktijdig het Mechels Vlaams Belanginitiatief naar de fracties in de parlementen te sturen zou er wel eens wat kunnen veranderen.

Overigens, hoe legt men het uit dat ‘initiatiefnemer’ Faysal El Morabet, ondervoorzitter Jong Groen met de eer van het uitdelen van belastinggeld gaat lopen? Werd dat beslist in de gemeenteraad? Niet dus. Links mag dan wel Zwarte Piet weg willen, Vlaams Belang wil de Sinterklaaspolitiek weg.’