menu
Word Lid
Gemeenteraad: Actualiteitsdebat "uitstel definitieve herinrichting Mechelse Vesten

Tussenkomst actualiteitsdebat 

Uitstel definitieve herinrichting Mechelse Vesten


Er is te weinig vooraf gebouwd aan een draagvlak. Het waarom en de noodzaak ervan werd onderbelicht en de impact voor bewoners en ondernemers werd geminimaliseerd, waardoor een vertrouwensbreuk ontstaat. De Stadslijst rijdt zich letterlijk vast in dit dossier. Er bestaat ook zoiets als politieke polarisatie van opgedrongen maatregelen. Nu de vesten tot eind 2025 worden uitgesteld, dwingen jullie de Mechelaar in een bouwwerf dat nog langer gaat duren.

Stadsvernieuwing en mobiliteit zijn tegelijk aparte identiteiten dat samen Mooi naar elkaar kunnen vloeien, maar jullie zijn erin geslaagd het één de vijand te maken van het ander door te willen toveren met het vergunningsprocedure. 

Het eiland van de binnenstad wordt door de werken en uitgestelde studies nog langer afgesloten. Ex-bewoners van Mechelen herkennen hun eigen stad niet meer en onze buren komen niet meer naar de binnenstad. Ook weigeren aannemers om offertes uit te schrijven voor particulieren en handelaars.

De studies volgen de beslissingen op in plaats van de beslissingen de studies. Het is zoals een opdracht in een kleuterklas waarbij de juf achteraf de uitleg gaat geven en iedereen een dikke nul geeft.

De bewoners en weggebruikers in Mechelen zijn niet blij met de situatie waarin de stad verkeert. Door de uitgestelde wegwerken tot 2025 hebben de Mechelaars nog twee jaar te gaan met de tijdelijke inrichting.

Mechelen was ooit een prachtige hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden, met heren- en commiezenhuisjes. Nu is het echter omgetoverd tot een veldweg, die leidt naar een oude hoeve met patatbakken en schapenhekken.

De wegenwerken, die tot eind 25 uitgesteld zijn, hebben de Mechelaar achtergelaten in een doolhof waar een laag rode verf overheen is gegooid.

Woensdag 22 maart vond er een informatieve avond plaats over de toekomstplannen voor de vesten in Mechelen. Uit de presentatie bleek dat er onder de vesten waterbronnen zullen komen om water op te vangen en dat de industrie stroom zal opwekken voor de binnenstad. Op de Zandpoortvest komt er ook een fietspad van 4 meter waar je langs beide kanten kan fietsen. De nieuwe vesten zijn nog niet ingeburgerd bij de werkende Mechelaar en ook niet bij de fietsers, waardoor er op sommige stukken geen nood is aan eenrichtingsverkeer voor fietsers. Sommige stukken liggen verlaten terwijl invalswegen verstikken.

Wij zijn ervan overtuigd dat, tijdens de ochtend en avondspits, er niet alleen scholieren, maar ook werkende mensen met een elektrische fiets of step hetzelfde fietspad gaan gebruiken in de 2 richtingen, maar met ook verschillende snelheden: echt wel gevaarlijk! Vergeet ook niet dat ouders met zeer jonge kinderen ook de fietspaden gebruiken en ze nu in een fietssnelweg terecht komen.

We vragen daarom:

Een grondige studie door een onafhankelijk bureau met een evaluatie van de enkelrichting en dat de gebruikerstevredenheid mee wordt geëvalueerd.

De impact op de zelfstandigen van binnen en vooral ook de buitenstad moeten opgenomen worden in de studie.

We stellen voor het tweerichtingsverkeer weer in te voeren en de Knips weg te nemen, tot minstens de resultaten van de studies bekend zijn en terug aan de tekentafel te zitten met alle partners, namelijk de buurten, handelaars, scholen en de fietsersbond.

Is de stadslijst bang voor de verplichte openbare onderzoeken en de vele bezwaren die zullen volgen? Waarom is er nog steeds geen omgevingsvergunning? Jullie werken werkelijk omgekeerd.

De Mechelaar opzadelen met een project van dergelijke formaat terwijl de tangent op tweerichtingen van de vesten is ontworpen.

Geef toe dat het idee van enkelrichting zeer kortzichtig is gebeurd en niet voldoende is over nagedacht. Het moet en zal er komen. AWV tilt het nu tot over de verkiezingen en maakt er een verkiezingsthema van. De volgende coalitie zal het impulsiviteit van het huidig bestuur oplossen. Dit is absoluut geen manier van werken met belastinggeld. Dat brengt ons naadloos over tot een volgende vraag

Wat is het voorlopige kostenplaatje van de tot nu toe uitgevoerde werken?

Niet alleen de kosten van de tijdelijke inrichting, maar de impact van de veroorzaakte files dient mee in rekening gebracht te worden.

Is een omgevingsambtenaar aangesteld? We merken op dat de gemeentelijke omgevingsambtenaar telkens het advies moet voorbereiden voor het College. In de praktijk wordt dit advies steeds gevolgd. Dit betekent ook dat ELK dossier waarvoor een vergunning verplicht is, zo’n voorbereidend advies vraagt.

Wanneer bepaalde werken dus vergunningplichtig zijn, moet de omgevingsambtenaar een advies uitbrengen richting College. Nergens vinden we een verslag van de ambtenaar.  

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF