menu
Word Lid
Gemeenteraad 28/03/2023: Tussenkomst

Tussenkomt Islamitische gemeenschappen: 

Advisering aanvraag tot erkenning lokale geloofsgemeenschap 

"Al Buraq" te Mechelen. 



Op vrijdag 22 oktober 21 bekrachtigde de Vlaamse regering het decreet tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop en tot wijziging van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 22 oktober 2021.

De Vlaamse regering erkent de lokale geloofsgemeenschappen van de door de federale overheid erkende erediensten. Dit decreet voert een nieuw en duidelijk kader in voor de erkenning van de lokale geloofsgemeenschappen en voor de criteria en administratieve verplichtingen waaraan de besturen van de eredienst moeten voldoen.

Door het VVP (vereniging van Vlaamse provinciën) werd het decreet kritisch doorgenomen en werden er volgende opmerkingen geformuleerd:

Erediensten zijn een bij uitstek persoonsgebonden materie en behoren niet langer thuis in het takenpakket van het provinciaal bestuursniveau.

Er dienen conform het “Rapport Torfs” echte bevoegdheden aan de financierende overheid te worden toegekend. Het voorontwerp van decreet gaat te veel uit van “Vlaanderen bepaalt en de lokale besturen betalen!”

Het gekwalificeerd verbod op buitenlandse financiering zal een negatief effect hebben op de betoelaging van de provinciebesturen.

Uit het voorgelegde meerjarenplan blijkt dat de lokale Geloofsgemeenschap naast de financiële tussenkomst vanuit de PROVINCIE ook ontvangsten zal genereren uit GIFTEN, lidgelden, benefietacties en verkoopacties.

Op de GIFTEN hebben wij geen controle  doch alvorens gesubsidieerd te worden, zouden de besturen van deze moskeeën moeten bewijzen dat ze niet door het buitenland gesubsidieerd worden en ze volledig afstand nemen van het Radicale Islamisme en er geen enkele binding mee hebben.

Doordat er geen gedetailleerde beschrijving is van de giften en Buitenlandse inmenging niet uit te sluiten is, kunnen we punt 16 niet goedkeuren.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF