menu
Word Lid
Gemeenteraad 24/04/2023: Open Ruimte In en Om Mechelen
Het strategische project 'Open Ruimte In en Om Mechelen' (ORIOM) heeft als doel de resterende open ruimte in en rond Mechelen te behouden, versterken en verbinden, zodat er maximale adem- en bewegingsruimte ontstaat tussen de bebouwde kernen. Het plan adviseert mee in het ontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP), waarbij ook landbouwgrond wordt herbestemd als bosgrond.
Hoewel we begrijpen dat er inspanningen moeten worden geleverd om de open ruimte te behouden en te versterken, zijn we bezorgd over de mogelijke impact van ORIOM op de landbouwsector. Onze landbouwers staan al veel langer onder druk door allerhande mestactieplannen en recent nog is voor heel wat bedrijven de toekomst zeer onzeker door het nefast stikstofakkoord.Daarbovenop kan het streven naar een mogelijk Nationaal Park als kwaliteitslabel de landbouwsector kunnen verdrinken in allerlei wonderprojecten met werkingsmiddelen uit het BLUE-DEAL.
Dit project biedt geen antwoorden op de vragen of landbouwbedrijven nog zullen kunnen investeren in hun bedrijf. Zal het nog de moeite zijn dat (jonge) boeren het bedrijf verder zetten? Kan onze schepen van landbouw hierop een antwoord verschaffen.De landbouwers zijn in bepaalde aspecten van het plan betrokken, maar ik vind geen standpunt terug van de landbouwsector. Hoe staan zij tegenover deze plannen. In andere regio’s hebben plannen rond landschapsparken e.d. reeds geleid tot verhitte discussies met boerenorganisaties.

We zijn ons ervan bewust dat er offers moeten worden gemaakt om waardevolle bosfragmenten uit te breiden tot een samenhangend boslandschap, maar we zijn bezorgd over de vraag wie zijn/haar grond zal moeten opofferen om deze landschappen met elkaar te verbinden.
Hoewel we niet tegen de uitwerking van meerdere projectvoorstellen voor de verdere uitbouw van de werking van Water+Land+schap zijn, zijn we van mening dat ORIOM de landbouwsector onevenredig hard treft en dat de ambities en de realisatie niet ten koste mogen gaan van de landbouw. De lokale landbouwsector is onmisbaar in het verhaal van de korte keten en de tuin- en landbouwsector houdt ons in leven.
Daarom zullen we ons onthouden omdat ORIOM het strategisch project de grootste verliezer de landbouw maakt.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF