menu
Word Lid
Actualiteitsdebat - Veiligheid tijdens het openingsceremonie 6 januari -

Actualiteitsdebat Gemeenteraad 29 januari 

Samen met de N-VA heeft het Vlaams Belang een Actualiteitsdebat aangevraagd over de veiligheid in onze stad, naar aanleiding van het pro-Palestijns protest dat zaterdagavond 6 januari het EU-feest in Mechelen verstoorde. Wij benadrukken dat dit een gevoelig onderwerp is, en dat we respecteren het recht van iedereen om zijn of haar mening te uiten. Tegelijkertijd betreuren we elke onschuldig verloren leven in dit conflict. Het is niet onze bedoeling om over het Israëlisch-Palestijnse conflict te debatteren, laat dat duidelijk zijn.

Onze zorg betreft vooral de veiligheid van de Mechelaars. We stellen enkele vragen aan de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de openbare orde en de burgerbescherming.

- Waren de politie en de stad op de hoogte van een mogelijk protest? Hoe kon een groepje activisten ongehinderd het feest kapen? Was er geen informatie over de geplande actie, en zo ja, waarom werd er niet preventief opgetreden? Zo nee, waarom niet?

- Was de veiligheid voorbereid op een escalatie van het protest? Was er een noodplan om de situatie onder controle te krijgen? Meer dan 3000 mensen waren aanwezig, waaronder kinderen. Wat als er paniek was ontstaan?

- Waarom was er geen controle op de invalswegen naar de Grote Markt? Waarom waren rugzakken toegestaan, terwijl bij andere evenementen dit niet het geval is? Waarom was er geen controle aan de toegangswegen of aan de rand van het evenement?

Dit incident heeft de veiligheid van duizenden Mechelaars in gevaar gebracht en werpt een smet op het imago van onze stad als een Europese stad van vrede en dialoog. Het is een aanleiding om de veiligheid te evalueren en te verbeteren, zodat dergelijke situaties in de toekomst vermeden kunnen worden.

We verwachten duidelijke en eerlijke antwoorden van de burgemeester op onze vragen. We mogen van geluk spreken dat de situatie niet uit de hand is gelopen, maar de veiligheid van de Mechelaar kan onmogelijk op geluk berusten. De mensen voelden zich niet gerustgesteld, het duurde ook ontzettend lang alvorens de mensen geïnformeerd werden. We vragen dat er betere maatregelen worden genomen naar de toekomst toe.

Ik dank u voor uw aandacht en hoop op een constructief debat.


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF