menu
Word Lid
Actualiteitsdebat – De Vesten (Tellingen en evaluatie)

Actualiteitsdebat – De Vesten

(Tellingen en evaluatie)


In de commissie mobiliteit van afgelopen donderdag werd een evaluatie van de vesten voorgesteld. Tijdens de presentatie werden de tellingen en cijfers op een positieve manier gepresenteerd. De stad beweert dat er een vermindering is van maar liefst 95% van het verkeer aan de binnenzijde van de vest. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de verkeersbeperkingen en het feit dat mensen niet meer naar Mechelen komen vanwege de uitgeschreven boetes, wat aanzienlijk veel mensen zijn! Dit heeft directe gevolgen voor de handelaars, aangezien hun klanten wegblijven.

Aan de buitenzijde van de vest is er echter een toename van het verkeer, variërend van 15 tot 35%, ondanks de opening van de tangent, waar meer dan 20.000 voertuigbewegingen worden geteld. Ook op de E19 en de R6 is er een toename van verkeer merkbaar. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze tellingen werden uitgevoerd tijdens een periode van verminderde verplaatsingen, zoals gemeld door VRT Nieuws, Vias, enz.

Er wordt niet gesproken over de problemen met de knips en omwegen, maar de gebruikers en bewoners ervaren wel de gevolgen, zoals files, zoekverkeer en een toenemende hoeveelheid verkeer, zelfs tot in Sint-Katelijne-Waver. De fietsinfrastructuur laat nog steeds te wensen over, met greppels en niveauverschillen die problemen veroorzaken. Er lijkt zelfs geen rekening te worden gehouden met de voetgangers, aangezien zij moeten wijken voor de fietsers, terwijl zij de zwakste weggebruikers zijn.

Voor de bewoners van de Battelsesteenweg wordt er een oplossing geboden door middel van ANPR-camera's en nummerplaatherkenning, maar dit wordt geweigerd voor de bewoners van Nekkerspoel en Mechelen-Noord. Om automobilisten verder uit de stad te weren, zijn er verschillende infrastructuurwerken gestart in de Adegemstraat en O.L.Vrouwstraat. Deze werken hebben invloed op zowel de verkeersstromen als de bewoners van deze buurt, die ook een auto hebben voor als ze de stad uit willen.

Plotseling verschijnen er metalen constructies, zogenaamde paviljoenen, houtstructuren en bakken, waar geen vergunning of openbaar onderzoek voor nodig is. Dit staat in contrast met de strengere regels die gelden voor particulieren. Er is veel geld geïnvesteerd in beplanting, zoals 590 bomen en 100.000 bloemen en planten, terwijl deze binnenkort weer zullen worden verwijderd voor de definitieve werken.

De invoering van eenrichtingsverkeer en knips zorgt voor lange files en sluipverkeer, met als gevolg een hogere CO2-uitstoot, vooral in woonwijken.

Geen enkele Mechelaar heeft gevraagd om de vesten eenrichtingsverkeer te maken, maar het heeft de Mechelaar wel al 4,5 miljoen euro gekost.

Geen enkele Mechelaar heeft gevraagd om paviljoenen, maar het heeft hen wel al 183.000 euro gekost.

Geen enkele Mechelaar heeft gevraagd om patattenbakken en schapenhekken, maar het heeft hen wel nieuwe huisdieren in de vorm van ratten opgeleverd.

Wanneer gaat het stadsbestuur eindelijk luisteren naar de Mechelaar?

De Mechelaar heeft wel gevraagd om een omgevingsvergunning, is die al verleend?

De Mechelaar vraagt ook om een omgevingsvergunningambtenaar, is die al aangesteld?

En waar is de echte inspraak gebleven waar de Mechelaar om heeft gevraagd?

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF